#13 Het Overwinnen van Silly Gedachten en het Realiseren van Dromen + afslanktips

Beluister de podcast

Ik (Iris) heb zojuist in ruim 16 dagen de Atlantische oceaan overgestoken met onze zeilboot. van Kaapverdië naar Suriname. Hier zijn zoveel mooie mindset lessen uit te halen, die je óók kan projecteren op jouw afslankreis. Graag deel ik ze via deze podcast maar leg ik ook de link met jouw afslankreis. Of je nu een wereldreiziger bent of liever thuis zit zal deze podcast zeer interessant zijn.  ;-) Deze podcast hoort bij de masterclass van 6-3-2024

Wil je het liever lezen?

Inleiding: Silly Gedachten en Het Verwezenlijken van Dromen

Wat zou jij bereiken als Silly jou nooit meer tegenhoudt in het behalen van je dromen en jij volledig kunt handelen vanuit de succesvolle Sara?

Mijn antwoord? Wonen en werken op een zeilboot terwijl we de wereld rondzeilen. Dus we deden het. We verkochten ons huis en onze volledige inboedel en verruilden het voor een zeilboot… en dat zonder enige zeilervaring.

De Atlantische Oversteek: Een Avontuur Vol Uitdagingen

Je hoort misschien op de achtergrond wat bootjes voorbij varen, vogeltjes fluiten of andere tropische geluiden, want op dit moment zijn we net aangekomen van onze Atlantische oversteek van Kaapverdië naar Suriname. Een tocht waar we ruim 15 dagen over hebben gedaan. Dit heb ik samen met mijn vriend Jeffrey als kapitein, en 2 extra bemanningsleden Joost en Maaike die wij hebben meegenomen voor deze oversteek.

Mindsetlessen van Wereldzeilers voor Jouw Persoonlijke Groei

Welke mindsetlessen hieruit te halen valt, die jij ook op jouw persoonlijke leven en in jouw afslankreis leg ik je graag uit.

Alles valt en staat met de mindset en identiteit die je aanneemt. Hoe je leven er nu uitziet is een reflectie van hoe je vandaag de dag over jezelf en je situatie denkt.

Identiteit en Mindset: De Sturende Krachten in Je Leven

Even een praktisch voorbeeld: Als je zegt “ik ben… Of ik kan niet…” verraadt dat hoe je diep van binnen denkt over jezelf en daar naar handelt. Dus: “ik ben niet sportief” zorgt ervoor dat je sportieve activiteiten uit de weg gaat. Of “ik ben niet handig” zorgt ervoor dat je een identiteit aanneemt van een kluns. Maar als je kunt achterhalen hoe je over jezelf denkt, kun je dat ook veranderen en naar een helpend verhaal brengen. En dat is precies wat wij hebben gedaan om van complete beginners naar wereldzeilers te gaan in slechts 1 jaar tijd.

Je kunt meer dan je denkt. Eerste zeilles was in april 2022. Nu, februari 2024, kruisen we de Atlantische oceaan, een uitdagende zeiltocht die menig zeiler liever uit de weg gaat.

Silly Gedachten Overwinnen: Jouw Persoonlijke Reis

Maar voor we op dit punt komen, hebben we Silly gedachten te overwinnen. Deze kun je opsplitsen tussen 2 grootste kernen: Jouw eigen Silly gedachten en Silly gedachten van je omgeving.

Jouw Silly gedachten zijn de reflecties over jezelf, dus de identiteit die jij onbewust aanneemt. Wil je een ander resultaat, dan moet je eerst anders denken, waardoor je anders gaat doen.

Stappen naar Identiteitsverandering: Van Silly naar Wereldzeiler

Dus toen wij deze spannende stap in ons leven wilden zetten, gingen we echt in de identiteit stappen van een wereldzeiler. Zo:

  • Omringden we ons met mensen die ons voorgingen of mensen die al op een boot woonden en ons idee niet stom of gek vonden.
  • Huurden we voor een nachtje een zeilboot op vakantie zodat we al konden ervaren hoe het is om elke ochtend wakker te worden op zee.
  • Gingen we regelmatig bootjes bezichtigen, ook al hadden we het geld nog niet.

Alles om in de identiteit te komen van een zeiler. En zo kun jij dat ook doen met een slank persoon zijn. Je wordt niet een slank persoon door gewichtsverlies; je wordt pas een slank persoon door zo te denken én te handelen.

Over Silly Gedachten van Jezelf en Je Omgeving

Naast Silly gedachten van jezelf hebben ook jouw omgeving Silly gedachten die ze op jou projecteren. Bijvoorbeeld:

  • Knettergek.
  • Z’n huis ga je nooit meer terugkrijgen.
  • Wat als je het niets vindt?

Manieren om je veilig te houden, in de manier van leven die jouw omgeving kent. Onze familie kende alleen het levenspad van huisje boompje beestje. Waarom zou je dat opgeven? Ze stelden veel kritische vragen en dachten in eerste instantie ‘’ach z’n vaart zal het allemaal niet lopen’’. Uiteindelijk werden ze heel supportive en zijn ze trots op ons. Maar zo begon het niet.

Silly Opmerkingen Tijdens de Afslankreis

En zo zie ik dat ook vaak in een afslankreis gebeuren, als ik terugdenk aan mijn eigen afslankreis waarin ik 30 kg ben afgevallen, of de afslankreis bij mijn klanten. Ze ontvangen opmerkingen van anderen als:

  • Doe niet zo ongezellig, eet nu ook een snack mee!
  • Waarom moet je alles bijhouden in een voedingsdagboek? Dat is toch gek? Of obsessief?

Totdat… Jij die slanke persoon bent geworden en dan willen ze opeens weten HOE je dat hebt gedaan. Laat je dus niet gek maken als jij iets wilt bereiken, of dat nu je droomleven is of gewichtsverlies. Jouw omgeving kent de persoon die jij vandaag de dag bent. Maar dat is niet de persoon die jij de rest van je leven wilt zijn. Als jij durft los te breken van de Silly van je omgeving, dan ga je keuzes durven maken die er echt toe doen.

Tijd op Zee: Lessen in Verveling en Verwondering

En dan fast forward 2 jaar later zitten wij ruim 15 dagen dobberend op zee. Met niemand om ons heen. Laatste keer dat we een boot hebben gezien is dik 5 dagen geleden. Het enige wat we zien is zee… En verder NIETS.

Lessen van het Grote Niets op Zee

Wat voor interessante lessen kan je daar uit halen? Laten we beginnen met dat grote niets… Want als ik soms vrouwen spreek willen ze graag even een weekje naar een onbewoond eiland en even alleen zijn. Maar ook dan neem je jezelf mee. Ook midden op zee neem je jezelf mee. Zorg dus voor een fijn plekje in je hoofdje. En misschien nog het allerbelangrijkste is: Leer jezelf vervelen.

Want wist je dat bewust vervelen knap lastig is? Wanneer heb jij voor het laatst echt helemaal NIETS gedaan? Geen telefoon, geen tv of andere prikkels? We denken nog te vaak dat even Netflixen ontspanning is, maar voor je brein is het topsport! Al die prikkels en indrukken te verwerken nadat je al een lange drukke dag hebt gehad.

Bewust Lummelen: De APK voor Je Brein

Wat wij vaak zien gebeuren in de praktijk is dat zodra je een keer niets hoeft, je dan begint te eten. Dit komt omdat er dan allerlei vervelende gedachten omhoog komen van Silly ‘’je moet de vaatwasser leeg ruimen, heb je die brief nog gepost’’ etc. Alles om jou maar af te leiden. Want verveling is spannend voor je brein. Maar oh zo nodig om dichterbij jezelf te komen. Het is oké om het niet weg te eten, maar de verveling écht aan te kijken.

Want ik kan je zeggen als je 15 dagen op zee zit, met beperkt internet (wat eigenlijk al een mega luxe is!) dan heb je op een gegeven moment alle tijdschriften, podcast en boeken wel uitgespeeld. En wat is er dan over? Al die prikkels kunnen super leerzaam zijn als je je brein voedt met het juiste, maar kan ook een tactiek zijn om niet in het hier en nu volledig te zijn.

Vertrouwen en Angst op Zee: Parallellen met het Leven

Zo hadden wij meerdere keren per dag een lummel moment. Dat je de zonsopkomst ging bekijken, naar de eindeloze zee ging staren of gewoon even verzinken in je gedachten. Bewust lummelen voor je brein is als de APK voor je auto. Maar als je bewust gaat lummelen kunnen er, naast dat eindeloze to-do lijst die Silly oppert, misschien ook wel angsten omhoog komen. Angst voor het onbekende. Of in ons geval misschien wel angsten voor wat er allemaal mis kon gaan. Denk maar aan: Verdwaalde container, walvissen of mast afbreken.

Als je midden op de Atlantische Oceaan zit, kan niemand, maar dan ook werkelijk niemand je komen helpen. Als je een beetje geluk hebt, zit er een boot op 3 dagen varen bij je vandaan. Je bent echt aan jezelf en de andere bemanning overgelaten. En zodra de angst in je koppie schiet, ben je game-over. Het is van essentieel belang om angsten los te laten en dat kan alleen met vertrouwen. Vertrouwen in de boot, vertrouwen in de crew, vertrouwen in jezelf. Alleen dan kan je blijven relativeren en je doel te behalen.

Vertrouwen in Je Afslankreis: De Sprong Wagen

En zo is dat ook bij jou. Als je gaat beginnen met onze ‘Dump het Dieet Denken’-methode kan dat spannend zijn. We gaan je spiegelen met je gedachten, patronen en overtuigingen. En dan is het belangrijk om ondanks de angst toch de sprong te wagen. Alleen dan ga je je doelen behalen.

Bewust Kiezen van Woorden en Eerlijke Communicatie

Hoe schiet je terug van angst en krampachtigheid en Silly gedachten ‘’ik kan het niet, het is nooit voor mij weggelegd.. zul je zien dat ik degene ben waarbij het niet gaat lukken’’ naar vertrouwen, overvloed, rust en verbinding met jezelf? Door vooral bewust te kiezen welke woorden je tegen jezelf zegt. Hoe spreek je met jezelf? En is dat ook hoe je bijvoorbeeld tegen je kind, partner of beste vriendin zou praten? Waarschijnlijk niet.

Zodra er angst omhoogkwam bij mij, zei ik letterlijk tegen mezelf ‘STOP, ik hoor je en ik begrijp dat je dit zegt. Maar ik kies ervoor om…’ Op die manier behield ik focus en ging ik doen wat er gedaan moest worden om veilig bij ons doel te komen. En daarbij is ook nog een ander aspect erg belangrijk: wees eerlijk naar jezelf maar ook voornamelijk naar anderen toe. Als iemand om je geeft wil diegene je helpen alleen wat er vaak gebeurt is dat wij vrouwen voor iedereen klaar staan, behalve voor onszelf. Je kan pas geholpen worden als jij je laat helpen.

Tijd als Relatief Begrip: Lessen uit 15 Dagen op Zee

En dan wil ik het nog met je hebben over tijd… want ruim 15 dagen op zee, dat klinkt lang en dat is het ook! Maar tijd is maar iets relatief. Iets wat we zelf als mensheid hebben bedacht. Hoe zwaarder jij daar aan weegt hoe langer het duurt. En zo is dat ook in jouw afslankreis. Als jij zegt ik wil binnen x aantal weken zoveel kg kwijt zijn en zo snel mogelijk het cijfer op de weegschaal omlaag krijgen zal je merken dat je afslankreis alleen maar langer lijkt te duren.

Verwondering als Kracht: Het Leven op Een Andere Manier Bekijken

Maar wat nu als je tijd en alle oordelen rondom tijd eens loslaat? Als niets moet en alles mag? Dan ga je de wereld letterlijk op een andere manier bekijken. Je gaat jezelf verwonderen. Verwonderen is zoiets moois en zoiets krachtigs. Kinderen van een jaar of 3, 4 die net de wereld ontdekken kunnen dit misschien wel als de beste. De kleine miertjes op de vloer vallen ze op, en alles is spannend en nieuw. Maar wij volwassenen zijn dat kwijtgeraakt door de waan van de dag. Door rennen vliegen en weer doorgaan.

Verwondering in Kleine Dingen voor Meer Geluk

Door je te blijven verwonderen zal elke dag anders zijn. Zelfs op zee met alleen maar blauwe zee om je heen. Je zult opmerken dat elke zonsondergang anders is, of hoe magisch het eigenlijk is dat elke dag de zon opkomt. Want die garantie die geeft niemand je, maar wij mensen nemen dat voor lief omdat het tenslotte nog nooit een dag volledig donker is geweest. Door je te verwonderen kom je ook in een dankbare staat van zijn, waardoor je je beter gaat voelen, fijnere gedachten gaat krijgen en lekkerder in je vel komt te zitten.

Dankbaarheid in Verwondering: Geluksmomenten Ontdekken

En dat verwonderen zit hem juist in de kleine simpele dingen in het leven. Zonnestraal op je gezicht. Lekkere maaltijd die je partner heeft gekookt. Dat mooie liedje op de radio dat net opkomt zodra je in de auto stapt. Durf jezelf te verwonderen en meer geluksmomentjes komen op je pad. Door je dagelijks te verwonderen, zal je ook oké leren zijn met de eindeloosheid. Dan ben je niet meer bezig met hoelaat je ergens aankomt, hoelang het nog gaat duren totdat je je doel hebt bereikt maar geniet je van de reis in plaats van een strijd.

Onthoud: Alle groei ligt buiten je comfortzone. De vraag waar ik deze podcast mee wil afsluiten is dan ook: Als geld, gedachten, meningen van andere geen rol speelt. Wat zou jij dan echt willen doen in je leven? Welke droom wil jij dan waar gaan maken? Zet dat eens op papier zonder ‘’ja maar gedachten’’. Droom groot, zet de eerste stap, kom in actie en just do it.


Meer lezen