#16 Neem (weer) de controle over je gedachten

Beluister de podcast

We gaan de diepte in over het effect van je gedachten tijdens je  Mind ur Body reis. Maar ook hoe jij weer de kapitein wordt van de koers die jij wilt varen. Dit is de opname van de live masterclass op 17-4-2024

Wil je het liever lezen?

Laten we beginnen met 3  thema vragen te  beantwoorden in de chat: 

 

  1. Kun je een voorbeeld geven van een recente situatie waarin je het moeilijk vond om grip te krijgen op je gedachten? [Denk aan: Drukte, aanvang vakantie, vervelende opmerking collega oid] 
  1. Welke specifieke gedachten of emoties spelen vaak een rol in situaties waarin je merkt dat je grip verliest? [onmachtig, teleurgesteld, verdrietig, boos oid] 
  1. Wat zijn enkele stappen die je tot nu toe hebt genomen om meer controle te krijgen over je gedachten in vergelijkbare situaties?  [Afstand nemen gedachten, gedachten observeren, Silly methode, journalen, bespreken oid] 

Continu hebben we verschillende gedachten en stemmetjes in ons hoofd. Vaak laten we ons leiden door een terughoudend stemmetje of een drijvend stemmetje of misschien wel de ‘’handdoek in de ring stemmetje bij een tegenslag want het is toch al verpest’ 

Doordat we onze gedachten geloven, halen we niet uit onszelf wat we zouden willen. We voelen ons niet gezien, gehoord, we durven er niets aan te doen, we laten ons tegenhouden door een angst en beperkende gedachten. Of beter gezegd: Silly. 

De Italiaanse psychiater Roberto Assagioli bedacht voor het eerst de metafoor ‘een bus vol ikken’. Je hebt als mens namelijk allemaal verschillende subpersonen die we voor het gemak ‘ikken’ noemen. 

Jouw verschillende ikken zijn de passagiers en jijzelf bent de buschauffeur. Je kan het zien als verschillende soorten Silly’s. Er is alleen één probleem: sommige van jouw ikken zijn behoorlijk bijdehand. Die duwen jou opzij omdat ze zelf de bus willen besturen. Ze pakken als het ware het stuur van je af. De kunst is dat jij zelf altijd de bus blijft besturen en dat je jouw ikken veilig achterin de bus zitten. 

Er zijn tientallen subpersonen. Je herkent waarschijnlijk een hoop, al ben je je er vaak niet zo bewust van. 

Maar bij jezelf of iemand anders herken je misschien wel de clown (doet het leuk op verjaardagen), pleaser, held, saboteur, rebel, superman, slachtoffer, criticus, twijfelaar, redder en ga zo maar door. 

Het ontstaan van jouw subpersonen Al op jonge leeftijd ontstond jouw eerste subpersoon: het kwetsbare kind. Je was voor verzorging en bescherming nog volledig afhankelijk van anderen. 

In de loop der jaren ontwikkelen zich steeds meer van jouw subpersonen. Zeker als jij impactvolle gebeurtenissen meemaakt, ontstaan nieuwe subpersonen die je komen helpen. 

Het vervelende is alleen dat ze je zowel kunnen dienen als belemmeren. Soms hadden ze een goede reden om jou te beschermen tegen gevaar, maar is dat gevaar inmiddels allang voorbij. Maar ook jouw subpersonen hebben overtuigingen waardoor ze door een ervaring in het verleden koste wat kost jou willen beschermen. 

Tijdens je puberteit ontdek je jouw meest dominante subpersonen. Bijvoorbeeld de ‘perfectionist’ die alles perfect wilt hebben, de ‘pusher’ die altijd zijn zin wilt doordrammen, de ‘pleaser’ die alles eraan doet om aardig gevonden te worden of de ‘criticus’ die op alles en iedereen kritiek heeft. 

En in mijn geval was dat de ‘rebel’. Ik was lekker tegendraads en wilde alles op mijn eigen manier doen.. en ik kan je vertellen dat is weinig veranderd is in de afgelopen jaren. ;-)

Je kan pas echt doorbreken en bereiken wat je wilt, als je leert om te gaan met al jouw ikken. Wees geen slachtoffer van je ‘ikken’, maar leer ze beheersen. 

Helder? 

Al deze ikken in de bus horen bij jou en dienen je nog op een bepaalde manier. Ze hebben allemaal een goede functie en ze zijn er niet voor niets. Het geeft dus geen zin om tegen ze te gaan vechten, het heeft wél zin om naar ze te luisteren. 

Als je ze namelijk geeft wat ze nodig hebben, gaan ze weer achterin jouw bus zitten en kan jij ongestoord bepalen welke kant je oprijdt. 

Veel voorkomende ikke zijn: 

  • De perfectionist: deze wil alles goed doen en legt de lat hoog. Zij wil geen fouten maken.
  • De pleaser: deze wil anderen het naar de zin maken en helpt waar zij denkt dat het nodig is.
  • De opgever: deze ik wil dat je bij een tegenslag de handdoek in de ring gooit 
  • De innerlijke criticus: laat je steeds weer weten wat je fout hebt gedaan, dat je het niet kan.
  • De levensgenieter: ik gaat voor een leuk leven vol plezier.
  • De rationalist: is rationeel, analyseert en benadert de dingen zakelijk.
  • De autonome ik: weet goed zijn grenzen te stellen en is assertief.

 

→ IN WELKE IKKE HERKEN JIJ JE HET MEEST? LAAT HET WETEN IN DE CHAT

Je kunt je verschillende ikken zien als passagiers in de bus waar je zelf aan het stuur zit. Ze willen allemaal een andere richting op. Van je perfectionist moet je perfect rijden, je pleaser wil dat iedereen het naar z’n zin heeft en je pusher rijdt zo snel mogelijk naar de plek van bestemming. Sommige kanten van jezelf worden door je omgeving gewaardeerd, andere afgekeurd of niet gezien. Soms belandt een ik al na een terloopse opmerking, opgetrokken wenkbrauw of teleurgestelde blik van iemand uit je omgeving in de kofferbak van de bus.

Door te beseffen dat er een verzameling ikken in je woont, begrijp je de motieven voor bepaald gedrag beter. En dan hoef je niet steeds dezelfde ikken de hoofdrol te laten spelen. Als je bijvoorbeeld doorkrijgt dat je pusher weer achter het stuur zit – doordat er adrenaline door je aderen stroomt en je iets nú wilt – kun je beslissen of actie op dit moment handig is. Misschien is languit op de bank liggen wel beter voor je: dan zet je de levensgenieter achter het stuur.

1️⃣ Welke ”ikken” zit er bij jou het meest achter het stuur deze week/afgelopen week? 

2️⃣ Op welke momenten wil deze ”ik” het liefst het stuur van jouw bus overnemen? wordt dat getriggerd door een bepaalde opmerking / verwachting van andere / situatie? 

3️⃣ Wat voor gedrag triggerd deze ‘ik’ bij jou? en komt dit wel overeen met je nieuwe verhaal, de persoon die je wilt zijn? VB: De Perfectionist zorgt ervoor dat ik een opdracht van werk langer over doe en 100x nakijk, waardoor ik savonds door moet om het af te maken en dit kost mij meer energie dan nodig is. Dit pas niet mijn nieuwe verhaal want ik wil juist savonds kunnen afschakelen en niet met werk bezig zijn

  1. Kan je de Ikke die jou niet dient letterlijk achter in de bus zetten. Welke Ikke mag het dan wel gaan overnemen?
Meer lezen