#4 Masterclass over: Werkboeken, voedingsdagboek loslaten en de kracht van gedachtenboekje in combi met het eetdagboek

Beluister de podcast

In deze live masterclass hebben we het over:  Moeilijk verwoorden vragen werkboek, Paniek halverwege het programma, voedingsdagboek loslaten, twijfels: gaat dit wel werken? en de kracht van gedachtenboekje in combi met het eetdagboek? Het is de opnamen van de masterclass van 15 november 2023

Wil je het liever lezen?

– Moeilijk verwoorden de vragen in werkboek:

Ga eerst het inspreken in je telefoon met een dictafoon app (zit op Iphone standaard)
Die woorden noteren
Dan teruglezen en aanscherpen zodat een wildvreemde snapt wat er staat
Juist door concreter te leren noteren, ga je ook concretere actiepunten kunnen ontwikkelen

– Paniek dat je er nog niet bent maar wel halverwege het programma

Het is compleet logisch dat je er nu nog niet bent
Je zit nog maar op 50% van het ‘recept’.
Daarnaast goed te onthoudend dat diepgewortelde verandering van denkpatronen 9 maanden tot een jaar duurt. Dus na 9 dagen roepen “dit werkt niet’ of “ik werk niet/ kan het niet” is totaal onrealistisch. Gun jezelf de tijd om deze verandering in gang te zetten.

– Voedingsdagboek loslaten:

Ga feitelijk meten of je het kunt of dat het angst is. Dus even terug naar het begin: eerst alles invoeren = 0.5 kg/ week afvallen.
Dan afbouwen met ontbijt = wegen = nog 0.5 afvallen dan kun je erop vertrouwen dat je dit kunt. Enzovoorts.

Om de porties goed in te kunnen schatten: ga eerst een inschatting maken en weeg het erna feitelijk af. Dan leer je super snel of je inschatting klopt.

– Gaat dit wel werken

Je denken stuurt je doen aan en je doen (eten dus) bepaald je resultaat. Er zijn nu nog saboterende denkpatronen in je koppie waardoor je meer eet dan je nodig hebt. Door die saboterende gedachten te noteren kunnen we eraan werken die te veranderen in succesvolle gedachten. Een tool die je deze week mag gaan inzitten:

 

Opdracht gedachten dagboekje:

➡️
Noteer je meest voorkomende saboterende silly gedachte van afgelopen week. Bv: “Ik moet alleen maar gezond eten anders kan ik niet afvallen.”

Stap 1: Gedachtendagboek:
– Situatie: Etentje buiten de deur waarna mijn broek strak zat
– Gedachten: Shit weer teveel gegeten, het lukt mij ook nooit
– Gevoelens: Teleurstelling in mijzelf en negativiteit
– Gedrag: Schouders laten hangen en ook nog ’s avonds op de bank snoepen
– Alternatieve gedachte: van “Ik moet alleen maar gezond eten anders kan ik niet afvallen.” Naar “Ik kan lekker eten en afvallen zolang ik over een week genomen binnen mijn kcal budget van afvallen blijf Als ik voel aan mijn broek en buik dat ik teveel heb gegeten, dan eet ik de volgende dag minder kcal. Ik heb dan ook letterlijk minder brandstof nodig omdat ik het al in mijn lijf heb. Als ik elke dag net zoveel maaltijden wil kunnen eten dan mag ik mijn porties met lekkernij gaan verkleinen.”

Stap 2: Gedragsexperiment:
– Hypothese: Ik kan afvallen ondanks dat ik van lekker eten hou.
– Experiment: Ik ga proberen 1 kg af te vallen in 2-3 weken tijd met lekker eten door mijn eetdagboek in te vullen en te blijven binnen mijn kcal budget.

Stap 3: Na een week evalueer je het resultaat en trek je een conclusie:
– Resultaat: Door lekker te eten en daarvan de kcal inzichtelijk te maken weet ik nu hoeveel sneller mijn budget op is. Ik kan nu bewust kiezen voor hoeveel lekkernij ik neem.
– Conclusie: Ik kan afvallen als ik lekker eet EN blijf binnen mijn kcal budget binnen een week genomen.

Mochten er nog vragen zijn na aanleiding van de masterclass, laat het ons weten! We zijn er voor je om je afslankreis zo leuk en succesvol mogelijk te maken!🤝😊

Meer lezen