#6 Masterclass over: Help ik heb sinds de start programma méér dieetgedachten!

Beluister de podcast

Hoe kan het zijn dat het lijkt dat je sinds de start van het programma juist MEER dieetgedachten hebt of MEER aan eten denkt? In deze masterclass gaan we daarin de diepte in.  Daarnaast krijg je antwoorden op de vragen: Hoe voorkom je maaghonger en hoe je je focus behoud op het programma en jouw doelen ondanks een drukke agenda. Het is de opnamen van de masterclass van 29 november 2023.

Wil je het liever lezen?

Overige info:

Belangrijke linkjes of items waar we naar doorverwijzen binnen de masterclass: 
Het afvallen zonder dieet eetdagboek: https://tinyurl.com/afvallenzondereetdagboek (zie in acdemy: Toolkits –> Programma toolkit)

De apptimer die wij veelvuldig gebruiken is: Toggle, maar er zijn ook tal van andere timer apps in de app store te vinden.

 

verkorte samenvatting masterclass:

Sinds de start van het programma merk ik dat mijn dieetgedachten toenemen. Hoe kan dat? Het dagelijks bijhouden van mijn gedachten heeft ervoor gezorgd dat ik steeds meer bezig ben met eten. Het lijkt bij de fase te horen waarin ik me nu bevind. Jullie maken me bewust van al mijn dieetgedachten, wat essentieel is om mijn denkpatronen effectief aan te pakken en succesvolle gedachten te implementeren.

Voor de verandering van denkpatronen zijn er vier fases:

FASE 1: ONBEWUST ONBEKWAAM Dit is de neutrale fase waarin je niet weet dat je iets niet weet. Je bent je er niet van bewust dat er andere mogelijkheden zijn. Het kan comfortabel aanvoelen omdat dit al jaren zo is.

Met het begin van het programma kom je in fase 2: BEWUST ONBEKWAAM Hier word je je bewust van de gedachten rondom eten in je dagelijks leven, bijvoorbeeld door het bijhouden van een gedachtenboekje. Het kan ongemakkelijk voelen, maar weerstand betekent dat er nog veel te leren is. Je bent nu bewust van wat je nog niet kunt en kunt ervoor kiezen om te leren en te oefenen. Het kan in het begin onprettig zijn, maar bedenk dat training verbetering brengt.

FASE 3: BEWUST BEKWAAM Door consistent je voedingsdagboek bij te houden en met je gedachten te spelen, merk je meer rust in je hoofd. Je wordt vaardiger, vergroot je zelfvertrouwen en de gedachten komen minder frequent voor. Je bent nog bewust bezig, maar het gaat al beter. Het is nog niet automatisch, maar je traint om je denkpatronen aan te passen.

FASE 4: ONBEWUST BEKWAAM Na veel oefening lijken dingen vanzelf te gaan. Je bent onbewust bekwaam geworden. Het voelt moeiteloos, en je merkt dat je weer nieuwe uitdagingen aankunt.

We moeten bewustzijn creëren voor alle dieetgedachten, zodat we ze kunnen omzetten naar succesvolle gedachten. Het feit dat je nu meer dieetgedachten ervaart, klopt. Het brengt weerstand met zich mee, maar daar ligt juist de groei. Geef jezelf toestemming om door deze fase te gaan, want die dieetgedachten waren er altijd al op een onbewust niveau.

Hoe voorkom je maaghonger of hongerklop bij een vermindering van calorieën? Controleer of je de aanbevolen hoeveelheid calorieën binnenkrijgt, drink minimaal 1,5 liter water, en houd niet langer dan 4 uur tussen je maaltijden. Let ook op eiwit- en vezelinname. Als je nog steeds honger hebt, voeg dan een eiwitrijke snack toe rond 15:00/16:00 uur.

Eiwitrijke keuzes zijn dierlijke eiwitten in vlees, vis, melk, kaas en eieren, en plantaardige eiwitten in brood, graanproducten, peulvruchten en noten.

Voor meer vezels, kies volkoren graanproducten zoals volkoren brood, roggebrood, bulgur, volkoren pasta, zilvervliesrijst, havermout, muesli en eet bijvoorbeeld 3 volkoren boterhammen.

Lees ook het e-book “Versneld Afvallen zonder Eetdagboek” met voorbeeld weekmenu’s, richtlijnen voor eettijden, variatietips en een handige maaltijdplanner.

Het aanpassen van je hoeveelheden kan wennen zijn voor je lichaam en geest. Het is niet dat je honger moet hebben, maar dat je nu slimmere keuzes maakt. Het is een leerproces dat tijd nodig heeft.

Voor de juiste focus tijdens de 12 weken op Focus Maandag: begin met het stapsgewijs opbouwen. Richt je eerst op het stabiliseren van je calorie-inname en het voorkomen van honger. Daarna pas op groente, fruit, water en uiteindelijk op de macro’s. Wees niet te gefocust op de macro’s in de eerste 8 weken van het programma. Reflecteer op wat goed gaat en waar je verbeteringen kunt aanbrengen.

Een gameplan is essentieel om je doelen te behalen. Maak een planning en houd je eraan met de volgende stappen:

Stap 1: Zorgen voor overzicht Gebruik een digitale agenda voor inzicht in je werktijden, afspraken en vrije tijd.

Stap 2: Maak taken inzichtelijk en schat de benodigde tijd in Maak een overzicht van dagelijkse en wekelijkse taken, verdeel ze per dag en schat de tijd in die je eraan besteedt.

Stap 3: Schat je motivatie in Weet hoe gemotiveerd je bent voor taken, pas je planning aan op basis van je motivatie.

Stap 4: Maak een gedetailleerde planning Verdeel je taken per dag en gebruik een afvinklijstje om je voortgang bij te houden.

Stap 5: Houd rekening met je week Pas je planning aan als je een drukke week hebt of andere verplichtingen.

Stap 6: Bedenk oplossingen voor tegenslagen Reflecteer wekelijks op je planning en optimaliseer het voor de volgende week. Tackle problemen tijdig en pas je planning aan als nodig. Vraag om hulp en besteed taken uit!  Het is een leerproces waarin je jezelf mag gunnen om te groeien.

 

 

Meer lezen