#8 Hoe herpakken na de kerst / feestdagen

Beluister de podcast

In deze masterclass ontdek je hoe jij jezelf weer kan herpakken na de kerst. We bespreken o.a. Hoe het kan dat de weegschaal hoger uitkomt, ondanks dat je je aan je plan hebt gehouden, Hoe je jezelf kan herpakken en hoe je je om met verleidingen en snoepjes. Hoe kan het dat het even goed gaat en daarna niet meer? Dit is de opname van de masterclass van 28-12-2023

Wil je het liever lezen?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: De kans dat je bent aangekomen tijdens kerst is reëel. Het is alleen niet zo dramatisch als we vaak denken: je moet wel heel erg je best doen om vele kilo’s aan te komen in een paar dagen. Een kilo aankomen betekent namelijk dat je zo’n 7000 kilocalorieën méér hebt gegeten dan je nodig hebt 

om aan die 7.000 kcal kcal te komen moet je de hele dag door eten, dat zit hem niet in een paar hapjes meer of minder.

Met andere woorden: je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst. 

Je kunt wel degelijk een kilo aankomen als je erg je best doet, maar als je meer eet dan normaal zonder enorme uitschieters, haal je nooit die 6000 kcal. En de vraag is; zijn het dan wel blijvende kilo’s? 

Maar jullie weten intussen beter en hebben als het goed is een aanvalsplan gemaakt om deze feestdagen relaxt door te komen. Ik zag ook in de community voor bij komen dat een aantal dames voorgaande al braaf wat kcal aan het sparen waren voor de feestdagen.

Tijdens zo’n feestweek zal mijn advies zijn om niet te focussen op gewichtsverlies, dus je Mind ur Body richtlijn. Maar vooral gewichtsbehoud. Dus niet aankomen en niet afvallen. 

 

 • Afvallen is niet lineair
 • Niet doel wekelijks af te vallen, maar duurzaam
 • Soms een weekje op gewichtsbehoud is prima = +- 1.900 kcal 

Maar hoe kan het zijn dat ondanks je goede plannen, compenseren en bewuste keuzes maken de weegschaal alsnog meer aangeeft tijdens je weegmoment? 

 • Meer zout
 • alcohol
 • minder bewogen
 • minder water gedronken
 • menstruatie 

 

Dit heeft direct invloed op je gewicht. Tijdens het weegmoment is het belangrijk om de helikopterview te pakken. Zoals uitgelegd in het werkboek weegschaal die je vindt in de online academy beginnen we eerst met wekelijkse weegmomenten en daarna gaan we het na 7 a 8 weken langzaam afbouwen. 

 • Silly wil elke week 0,5 kg eraf, maar kijkt niet naar wat er daadwerkelijk speelt in jouw leven. Dus de feestdagen etc.
 • succesvolle sara gaat redeneren waarom de weegschaal anders aangeeft en focust zich op het volgende weegmoment
 • We gaan voor duurzaam resultaat ipv snel resultaat
 • Belangrijk is om bewust te kiezen voorgaande de week:
  • Ga ik voor: gewichtverlies, behoud of aankomen. Laatste is geen optie anders had je hier niet gezeten. 
  • Daarmee voorkom je dat Silly de uitsteller komt of excuus truus. 

 

Weet dus als er tijdens jouw weegmoment deze week een ander getal uit komt dat je had gewenst dat het een tijdelijk resultaat is van meer zout eten etc. Het zal geen blijvend resultaat zijn. 

Belangrijk is genieten in balans. En als jij deze week je normale ritme oppakt zal je bij je volgende weegmoment een veel leukere uitslag krijgen. 

Hoe ga je jezelf dan weer herpakken na de feestdagen?

 1. Pak de helicopterview
 2. Reflecteer – Hoe voelde je je toen je wel aan je richtlijn hield? Wat bracht het je? Welke kleine stapjes kan je dan weer oppakken?
 3. Focus op water drinken
 4. Probeer jezelf niet zielig te voelen of schuld aan te praten (hallo silly) 

Ga het gesprek aan met Silly, waarom zegt ze dat alles verpest is? Vaak zit er een angst achter van falen, ze wilt het graag goed doen en dat is oké.

Hoe ga je om met de snacks  in combi met Silly gedachten..

Na de feestdagen zullen er allerlei lekkernijen overblijven. Misschien wel snoepjes die je normaal gesproken niet in huis haalt omdat je dacht ‘Dat kan alleen maar fout gaan’. 

Het kan zijn dat je er de eerste dagen goed van af kan blijven. Maar silly daarna alsnog wint en je alle snacks laat opeten. Op zn moment is het lastig nog toe te passen wat je hebt geleerd. Hoe ga je daar mee om? 

 1. Wilskracht eerste paar dagen goed
 2. Leercurve, het is iets wat je nog niet hebt geleerd. Vallen en opstaan
 3. Onderzoek: waar kwam de snaaidrang vandaan
 4. Ga nu, achteraf Silly gesprek aan om te zeggen dat het er gewoon mag zijn
 5. Ga naar overvloed ipv schaamte
 6. Heb realistische verwachtingen. Verwacht niet dat het in een keer goed gaat. 
Meer lezen