Gewicht. Een getal dat soms zo’n emotionele lading kan hebben.

Het kan vreugde brengen wanneer het overeenkomt met je verwachtingen, maar ook verdriet, teleurstelling en frustratie als het niet het gewenste resultaat laat zien. Het kan zelfs onbewust leiden tot veranderingen in ons eetgedrag.

Als we ons richten op het creëren van een liefdevolle relatie tot eten, kan de weegschaal een complexe rol spelen.

Aan de ene kant kan het vermijden ervan voorkomen dat we gevangen raken in een cyclus van negatieve emoties en zelfkritiek. We kunnen onszelf toestaan te genieten van eten zonder het constante oordeel van een getal.

Maar laten we eerlijk zijn, er zijn momenten waarop het niet wegen ons ook in de war kan brengen.

We kunnen het gevoel hebben dat we veel ongezonder en meer eten dan we werkelijk doen en daardoor ‘enorm’ zijn aangekomen. We maken onbewust aannames over ons lichaam en gewicht, en deze kunnen ons beïnvloeden op manieren die we niet altijd opmerken.

 

Dus, wat is de juiste benadering?

Voor sommigen kan af en toe wegen juist belangrijk zijn. Het kan helpen om niet in de valkuil te stappen van verhalen die we in ons hoofd creëren. Het kan ons bewust maken van eventuele schommelingen en ons eraan herinneren dat ons zelfbeeld niet afhankelijk is van een enkel cijfer.

Het belangrijkste is om een gezonde balans te vinden. Als de weegschaal voor jou meer verdriet en frustratie veroorzaakt dan dat het bijdraagt aan je herstel, dan is het wellicht beter om het los te laten. Maar als je merkt dat het je helpt om realistisch te blijven en de juiste perspectieven te behouden, dan kan het wegen af en toe een nuttig hulpmiddel zijn.

Ten alle tijden raad ik aan om het langzaam af te bouwen. Ik wil je adviseren om toe te werken naar maximaal 1x per maand op de weegschaal te gaan staan.

Sta je nog elke dag op de weegschaal? Ga dan de eerst 2 weken naar 1x per week wegen. Als dat oké voelt mag je vervolgens overstappen naar 1x per maand wegen. Sta je nooit op de weegschaal? Dan mag je dat van mij lekker zo houden! 😉

Waarom het belangrijk is om af te bouwen met de weegschaal: 

–> We gaan focussen op een liefdevolle relatie relatie tot eten.

–> Het dalende getal op de weegschaal is een logisch gevolg van een fijne relatie met eten én een ijzersterke mindset; dit is ook een langer termijn aanpak en kost dus tijd. 🙂

–> Door je te focussen op het proces zul je merken dat je daardoor ook minder behoefte hebt om je ook daadwereklijk weer te gaan wegen.

–> Er zijn 100 redenen dat de weegschaal hoger/lager uit valt dan je graag zou willen; menstruatie, zout gegeten, bewogen, etc etc. Het is dan ook een momentopname en het zou zonde zijn als je daardoor jezelf uit de fijne flow laat halen.

Maar voordat je op de weegschaal gaat staan...

De weegschaal kan door 100 factoren beïnvloed worden; meer water gedronken, meer zout gegeten, bijna in je feestmaand… Daarom beschouw ik de weegschaal niet als de meest betrouwbare meetinstrument.

De juiste intentie hebben om jezelf te gaan wegen is erg belangrijk. Is het uit drang van controle of het zoeken van bevestiging? Dan zijn dat redenen uit onzekerheid en mag je daar juist aan gaan werken zodat je niet de bevestiging hoeft te zoeken bij het getal op de weegschaal.

Voordat je op de weegschaal gaat staan wil ik aan je vragen om de weegschaal check-in in te vullen.

Mocht je gekozen hebben voor het pakket ‘PLUS’ inclusief 1:1 begeleiding dan mag je het ingevulde werkboek mailen voor feedback. Let op! Stel de feedback vragen in je mail.