Aandachtspunten voeding bij Zwangerschap of een kinderwens

Tijdens de zwangerschap of bij een kinderwens zijn er enkele belangrijke aandachtspunten met betrekking tot voeding. Hier zijn enkele richtlijnen waar je op kunt letten:

 

Foliumzuur: Begin met het innemen van foliumzuursupplementen of verhoog je inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur, zoals bladgroenten, bonen, citrusvruchten en volkoren producten. Dit helpt bij de ontwikkeling van de baby en vermindert het risico op neurale buisdefecten.

 

Gezonde voeding: Zorg voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet met nadruk op voedzame voedingsmiddelen. Inclusief volkoren granen, verse groenten en fruit, magere eiwitten (zoals mager vlees, gevogelte, vis, peulvruchten en zuivelproducten) en gezonde vetten (zoals noten, zaden, avocado’s en olijfolie).

 

Voldoende vochtinname: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.

 

Beperk cafeïne: Beperk de inname van cafeïne, inclusief koffie, thee, frisdrank en energiedrankjes. Overmatige cafeïne-inname kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en het risico op vroeggeboorte verhogen.

 

Vermijd rauw of onvoldoende verhit voedsel: Vermijd rauwe vis, schaaldieren, rauwe eieren en rauw vlees, zoals filet americain. Deze voedingsmiddelen kunnen bacteriën of parasieten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de baby.

 

Visinname: Kies voor vis met een lage kwikgehalte, zoals zalm, forel, garnalen en tilapia. Beperk de inname van grote roofvissen, zoals tonijn en zwaardvis, vanwege het hogere kwikgehalte.

 

Vermijd alcohol en stop met roken: Het wordt aanbevolen om alcohol volledig te vermijden tijdens de zwangerschap. Stop ook met roken, omdat roken schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby.

 

Vitaminesupplementen: Bespreek met je arts of verloskundige of je extra vitaminesupplementen nodig hebt, zoals vitamine D, ijzer of omega-3 vetzuren.

 

Het is belangrijk om met je arts of verloskundige te praten over je voedingspatroon en eventuele specifieke behoeften tijdens de zwangerschap of bij een kinderwens. Elke vrouw en zwangerschap is uniek, dus individueel advies kan helpen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en een gezonde zwangerschap hebt.