Meer calorieën in het weekend dan doordeweeks

Als je merkt dat je in het weekend veel meer calorieën binnenkrijgt dan doordeweeks, is dit een veelvoorkomend patroon dat veel dames ervaren. Hier zijn enkele stappen om meer balans te creëren en mogelijke conclusies te trekken:

  1. Bewustwording en analyse: Blijf je voedingsdagboek bijhouden en analyseer de gegevens. Kijk specifiek naar de verschillen tussen doordeweekse dagen en weekenddagen. Noteer de soorten voedsel, de portiegroottes en de redenen waarom je meer eet in het weekend.
  2. Identificeer triggers: Probeer de specifieke triggers of situaties te identificeren die leiden tot overmatige calorie-inname in het weekend. Zijn er sociale evenementen, feestjes, stressfactoren of gewoonten die je in het weekend anders doen eten? Bekijk dan de blogs die gaan over dit thema voor meer tips en tricks.
  3. Stel realistische doelen: Als je merkt dat het weekend een tijd is waarin je meer wilt genieten van eten, is dat prima. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen. Misschien kun je jezelf toestaan om wat meer te genieten in het weekend, maar probeer toch binnen bepaalde grenzen te blijven. Wat belangrijk is om te beseffen dat ‘genieten’ van eten niet alleen tijdens het weekend hoeft te gebeuren. Door je ook doordeweeks meer ruimte te geven om te mogen genieten zal je merken dat het momentum van tijdens het weekend eraf gaat.
  4. Maak gezondere keuzes: Als je neigt naar calorierijke voedingsmiddelen in het weekend, probeer dan gezondere alternatieven te vinden die je nog steeds bevredigen. Bijvoorbeeld, als je van pizza houdt, maak dan thuis een gezondere versie met volkoren deeg en veel groenten.
  5. Plannen en voorbereiden: Maak een plan voor het weekend. Bedenk van tevoren wat je wilt eten en welke activiteiten je gaat doen. Dit kan je helpen om minder impulsief te handelen.
  6. Beweging en activiteit: Vergeet niet om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, ook in het weekend. Dit kan je helpen om een gezonde balans te behouden, zelfs als je wat meer eet.
  7. Mentale gezondheid: Overmatig eten in het weekend kan soms verband houden met emotionele of stressgerelateerde factoren. Als dat het geval is, overweeg dan manieren om met stress om te gaan, zoals meditatie, yoga.
  8. Beloon jezelf op een gezonde manier: Als je gewend bent om jezelf te belonen met voedsel in het weekend, probeer dan alternatieve beloningen te vinden, zoals een leuke activiteit, een nieuwe hobby of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Het belangrijkste is om bewust te zijn van je eetgewoonten en te streven naar een gezonde balans die voor jou werkt.