Meer kcal of snaaidrang rondom je menstruatie.

Tijdens je menstruatiecyclus schommelen je hormonen. Een van die hormonen is oestrogeen. Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. De twee weken voor je menstruatie daalt het oestrogeenlevel behoorlijk. Oestrogeen heeft invloed op een andere stof: serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; het geeft je een goed gevoel. Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte hebben aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel.

 

 

Waarom grijpen we dan naar zoet?

Door het eten van zoetigheid en snelle koolhydraten maakt je lichaam weer meer serotonine aan. Dit geeft je dus een gelukkig gevoel. Dit gevoel kan erg verslavend zijn. Vooral de combinatie zoet, vet en een beetje zout geeft de hoogste serotoninestoot. Niet gek dus dat vrouwen in die periode het gevoel krijgen verslaafd te zijn aan zoetigheid.

De hormoonschommelingen hebben ook invloed op je stemmingswisselingen. Wat weer Silly gedachten kan triggeren of minder fijne emoties kunt ervaren.

De weken dat je oestrogeenniveau erg laag is kun je last hebben van stemmingswisselingen. Deze kunnen er weer voor zorgen dat je meer gaat eten en snacken.

Wat te doen tegen snaaidrang rondom je menstruatie?

De mogelijke oplossing zit hem in de weken dat je eetlust normaal is. Dit is dus de week van je menstruatie en de week daarna. Zorg dat je bloedsuikerspiegel in deze weken zo stabiel mogelijk blijft. Snelle koolhydraten (zoals witte pasta, wit brood, witte rijst, snoep, gebak, ontbijtkoek, cornflakes, etc.), frisdranken, vruchtensappen, koffie en alcohol zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Neem hiervan dus niet teveel. Of laat deze producten zelfs even liggen.

Door het combineren van gezonde vetten en/of eiwitten met koolhydraten kun je ook je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Ga wel voor gezonde vetten en eiwitten.

Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie. Voeding dat rijk is aan magnesium: pure chocolade, avocado’s en noten.

Als je het toch moeilijk krijgt

Ondanks dat je goed op je voeding hebt gelet, krijg je toch last van snaaidrang in de twee weken voor je menstruatie: het kan gebeuren.. Hoe ga je hier het beste mee om?

  • Begin de dag met een ontbijt dat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt (laat die boterham met hagelslag dus staan)
  • Zorg dat je voldoende rust krijgt en ook voldoende slaapt
  • Zorg dat je gezonde zoetige snacks bij de hand hebt voor noodgevallen

Weetjes of menstruatie: 

  • Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
  • Het kan zijn dat je reukvermogen veel sterker is in de weken voor je menstruatie. Dit komt doordat de olfactorische kwab in je hersenen, het gedeelte dat reukprikkels verwerkt, een stuk beter functioneert in deze periode. Kun je al die lekkere snacks ook nog eens extra goed ruiken!