Onregelmatige werktijden

Heb je een onregelmatig werkrooster dan kan het uitdagend zijn om structuur in jouw eetpatroon te creëren.

Hierbij deel ik een aantal tips om dit toch voor elkaar te krijgen.

 

Tips voor een onregelmatig werkrooster

 1. Plan vooruit: Bekijk je werkschema voor de komende dagen en plan je maaltijden en snacks vooruit. Bereid gezonde opties voor die gemakkelijk mee te nemen zijn naar je werk.
 2. Maak maaltijdvervangers handig: Als je weet dat je niet altijd tijd hebt voor een volledige maaltijd tijdens je dienst, zorg dan dat je gezonde maaltijdvervangers bij de hand hebt, zoals eiwitrijke repen, noten en gezonde snacks.
 3. Neem pauzes: Hoe druk je het ook hebt, zorg ervoor dat je regelmatig korte pauzes neemt om te eten en te drinken. Plan deze pauzes in je werkschema in.
 4. Gebruik je voedingsdagboek: Houd je maaltijden, snacks en drinkgewoonten bij in je voedingsdagboek, zelfs als ze op ongebruikelijke tijden plaatsvinden. Dit zal je helpen om patronen te herkennen en aanpassingen te maken.
 5. Focus op voedzame maaltijden: Wanneer je eet, zorg er dan voor dat je voedzame en evenwichtige maaltijden kiest die je energie geven en verzadigd houden tijdens je dienst.
 6. Houd rekening met slaap: Als je nachtdiensten hebt, pas dan je maaltijden aan op je slaappatroon. Eet een lichtere maaltijd voor je dienst en overweeg een gezonde snack tijdens de nacht.
 7. Hydrateer regelmatig: Houd niet alleen bij wat je eet, maar ook hoeveel water je drinkt. Onvoldoende hydratatie kan je energie en focus beïnvloeden.
 8. Luister naar je lichaam: Als je honger voelt, negeer dit dan niet. Probeer gezonde opties te kiezen, zelfs als het op ongebruikelijke tijden is.
 9. Vermijd overcompensatie: Als je lange diensten hebt, vermijd dan de neiging om te veel te eten tijdens je pauzes. Kies voor porties die je voldoende energie geven zonder je te verzadigen.
 10. Zorg voor voldoende vezels en eiwitten in je maaltijden. Dit zijn belangrijke energiebronnen zodat jij ook je dienst met goede energie door weet te komen.
 11. Vraag om ondersteuning: Als mogelijk, bespreek je behoefte aan een gestructureerd eetpatroon met je leidinggevende of collega’s. Samenwerking kan het gemakkelijker maken om evenwicht te vinden.

 

Door deze tips toe te passen en je voedingsdagboek consequent bij te houden, kun je meer structuur aanbrengen in je eetpatroon, zelfs tijdens onregelmatige werktijden. Dit zal je helpen om je energie op peil te houden en optimaal te functioneren tijdens je diensten in de zorg.