De dag ervoor/erna te weinig gegeten 

Het kan zijn dat je de dag na te weinig eten de neiging hebt om te compenseren door een grote hoeveelheid voedsel te consumeren. Dit kan voortkomen uit een gevoel van honger, fysieke ongemakken of een onbewuste drang om de tekorten van de vorige dag te compenseren. Dit soort cyclisch gedrag kan leiden tot een disbalans in je voedingsdagboek. 

 

  • Schommelingen in eetlust: Het kan zijn dat je natuurlijke schommelingen in je eetlust ervaart, waarbij je de ene dag minder honger hebt en de volgende dag juist meer. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen, stress, fysieke activiteit of andere individuele variabelen.
  • Onregelmatig eetpatroon: Het patroon van te weinig eten gevolgd door overmatig eten kan wijzen op een onregelmatig eetpatroon en een gebrek aan balans in je voedingsinname. Dit kan gebeuren als gevolg van onbewuste eetgewoonten, gebrek aan structuur in maaltijdplanning of onvoorspelbare omstandigheden.


Actiepunten: 

  • Maaltijdplanning: Plan je maaltijden en snacks vooruit, zodat je gezonde keuzes bij de hand hebt en niet verleid wordt door ongezonde opties. Zorg ervoor dat je voeding uitgebalanceerd is en voldoet aan je voedingsbehoeften.
  • Voorraadkast: Zorg ervoor dat je gezonde voedingsmiddelen in je voorraadkast hebt, zoals volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en gedroogd fruit. Deze kunnen dienen als snelle en voedzame opties wanneer je weinig tijd of onverwachts honger hebt. 
  • Maaltijdprepping: Reserveer wat tijd aan het begin van de week om maaltijden en snacks voor te bereiden. Hierdoor heb je gezonde opties klaarliggen, waardoor je minder geneigd bent om naar ongezond gemak eten te grijpen. De Mind ur Body maaltijdplanner kan hier goed bij helpen.