Invloed van emoties, verveling of omgeving

Stress, angst, verdriet of andere emotionele factoren kunnen invloed hebben op je eetgedrag en tot pieken in je voedingsdagboek leiden. Sommige mensen ervaren een verhoogde eetlust of de neiging om te troosten met voedsel tijdens stressvolle periodes. Het is belangrijk om bewust te worden van je emoties en alternatieve manieren te vinden om ermee om te gaan, zoals lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken.

Het is belangrijk om te onthouden dat verandering van gewoontes en het omgaan met emoties en omgevingsfactoren tijd en oefening vergen. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je werkt aan het ontwikkelen van een gezonder en evenwichtiger eetgedrag.

Het is belangrijk om te onthouden dat af en toe een piek in je voedingsdagboek normaal is en niet noodzakelijkerwijs een probleem hoeft te zijn. Het gaat erom dat je naar het grotere plaatje kijkt en streeft naar een evenwichtige voedingsinname op de lange termijn.

Hieronder vind je de volgende situaties uitgelegd inclusief oplossingen.

  • Emotie-eten
  • Vervelingseten
  • Omgevingsinvloeden

Wat te doen bij... Emotie-eten

Emotie-eten: Soms zoeken mensen troost of afleiding in eten als reactie op emotionele stress, verdriet, angst of verveling. Bijvoorbeeld, als je een moeilijke dag hebt gehad op het werk en je je gestrest voelt, kan het zijn dat je geneigd bent om meer te eten dan normaal. Om dit in het vervolg anders aan te pakken, kun je alternatieve manieren vinden om met je emoties om te gaan, zoals praten met een vriend(in), mediteren, een wandeling maken of jezelf verwennen met een niet-voedsel gerelateerde activiteit die je plezier brengt.

Actiepunt: Ga aan de slag met de toolkit eerste hulp bij emotie eten.

Wat te doen bij... Vervelingseten

Vervelingseten: Wanneer je je verveelt, kun je merken dat je naar voedsel grijpt als een vorm van afleiding of entertainment. Het kan zijn dat je snackt zonder echt honger te hebben. Om dit aan te pakken, is het nuttig om je bewust te worden van dit gedrag en alternatieve activiteiten te zoeken om jezelf bezig te houden. Denk aan hobby’s, lezen, bewegen, een nieuwe vaardigheid leren of sociale interacties aangaan om verveling te voorkomen en de drang om te snacken te verminderen.

Actiepunt: Ga jezelf trainen op bewuste verveling. Probeer regelmatig bewust momenten van verveling in te plannen in je dagelijkse routine, waarin je geen afleiding hebt van smartphones en sociale media of andere prikkels. Gebruik deze momenten om je gedachten te laten afdwalen, te dagdromen of jezelf creatief uit te dagen met activiteiten zoals tekenen, schrijven of puzzelen. Verken nieuwe omgevingen, ga de natuur in of breng tijd door met jezelf zonder specifiek doel.

Wat te doen bij... Omgevingsinvloeden

Omgevingsinvloeden: Je omgeving kan een grote invloed hebben op je eetgedrag. Bijvoorbeeld, als je in de buurt bent van verleidelijk voedsel, zoals snacks, snoepautomaten of fastfoodrestaurants, kan dit de neiging om te eten versterken, zelfs als je niet echt honger hebt. Om hiermee om te gaan, kun je proberen om je omgeving zo veel mogelijk te beheersen door gezonde snacks bij je te hebben.

 

Actiepunt: Vraag in een soortgelijke situatie jezelf af: Heb ik oprecht zin in deze snack/eten. Ook als ik het altijd kan pakken en er eten in overvloed is? En hoe wil ik mij voelen nadat ik het heb gegeten? Door deze vraag te stellen zul je merken dat het makkelijker wordt om bewuste eetkeuzes te maken.