Snelle maaltijden inspiratie 

Een inspiratielijst voor snelle maaltijden die je kunt gebruiken ter inspiratie. Onthoud dat het belangrijk is om de portiegrootte in de gaten te houden en te luisteren naar je lichaams verzadigingsgevoel. Pas de recepten aan naar jouw smaak en voedingsbehoeften

 

Ontbijt:

 

  • Griekse yoghurt met bessen en noten: Serveer Griekse yoghurt met een handvol gemengde bessen (zoals bosbessen, frambozen en aardbeien) en een eetlepel gehakte noten (zoals amandelen of walnoten).

 

  • Groente-omelet: Klop eieren met wat magere melk, voeg gehakte groenten toe (zoals spinazie, paprika en champignons) en bak het tot een luchtige omelet. Serveer met een zijde van rauwe groenten.

 

  • Havermout met chiazaad en fruit: Kook havermout met water of ongezoete amandelmelk en voeg een eetlepel chiazaad toe. Top het af met vers fruit zoals plakjes banaan of gemengde bessen.

 

  • Volkoren toast met avocado en ei: Beleg een sneetje volkoren toast met plakjes avocado en een gepocheerd of zachtgekookt ei. Bestrooi met een snufje peper en zeezout.

 

  • Smoothie met groene bladgroenten: Blend een handvol spinazie of boerenkool met een rijpe banaan, ongezoete amandelmelk en een eetlepel pindakaas voor een vullende groene smoothie.

 

Lunch

Lunch:

 

  • Salade met gegrilde kip: Maak een salade met gemengde bladgroenten, gegrilde kipfilet, cherrytomaatjes, komkommer en een lichte vinaigrette op basis van olijfolie en citroensap.

 

  • Quinoasalade met groenten: Meng gekookte quinoa met geroosterde groenten zoals courgette, paprika en aubergine. Voeg wat verkruimelde feta en verse kruiden toe, zoals peterselie of munt.

 

  • Volkoren wrap met tonijn: Beleg een volkoren wrap met tonijn uit blik (op waterbasis), gemengd met magere Griekse yoghurt, gehakte groenten zoals wortelen en sla. Rol op en snijd in stukjes.

 

  • Groentesoep met linzen: Maak een groentesoep met een mix van seizoensgroenten en voeg linzen toe voor extra vezels en eiwitten. Breng op smaak met kruiden en specerijen.

 

  • Gegrilde groenten met kip: Marineer kipfilet in een mengsel van citroensap, olijfolie en kruiden naar keuze. Gril de kip samen met groenten zoals courgette, paprika en champignons voor een smaakvolle maaltijd.

Tussendoortjes

Tussendoortjes:

 

  • Magere Griekse yoghurt met vers fruit: Serveer een portie magere Griekse yoghurt met gesneden fruit zoals ananas, kiwi of mango.

 

  • Groentesnacks met hummus: Snijd wortelen, komkommer, paprika en bleekselderij in reepjes en serveer ze met een portie hummus als dip.

 

  • Geroosterde kikkererwten: Spoel kikkererwten af, dep ze droog en besprenkel met wat olijfolie, zout en kruiden. Rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn.

 

  • Handvol ongezouten noten: Neem een handvol ongezouten amandelen, walnoten of cashewnoten als een voedzaam en vullend tussendoortje.

 

  • Magere kwark met notenpasta: Combineer magere kwark met een lepel notenpasta (zoals amandel- of pindakaas) en bestrooi met een snufje kaneel.

Diner

  • Diner:
    • Vegetarische Mexicaanse burrito’s: Vul volkoren tortilla’s met gekruide zwarte bonen, gestoomde maïs, gehakte groenten zoals paprika en ui, en voeg wat geraspte kaas en guacamole toe.
    • Geroosterde bloemkoolsteaks: Snijd dikke plakken bloemkool en besprenkel ze met olijfolie, paprikapoeder, komijn en zout. Rooster ze in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer met een yoghurtsaus en een zijde van gestoomde groenten.
    • Vegetarische curry met kikkererwten: Maak een curry met kikkererwten, gemengde groenten (zoals aubergine, courgette en wortelen) en een kruidige tomatensaus. Serveer het met basmatirijst of naanbrood.
    • Caprese salade met mozzarella: Maak een klassieke caprese salade met plakjes verse tomaten, mozzarella en basilicumblaadjes. Besprenkel het met extra vierge olijfolie en balsamicoazijn. Serveer met een stuk volkoren stokbrood.
    • Vegetarische roerbakschotel: Roerbak een mix van kleurrijke groenten zoals broccoli, paprika, courgette en wortelen, samen met tofu of tempeh. Breng op smaak met sojasaus en serveer het met zilvervliesrijst of quinoa.