Uit eten 

Om te genieten van uit eten gaan zonder het gevoel te hebben dat je op een dieet zit, maar toch kilo’s wilt verliezen, zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen:

 

  • Kies bewust, maar wel het aller lekkerste: Bekijk het menu van tevoren, indien mogelijk, en zoek naar gezonde en evenwichtige opties. Het meest voedzame zijn gerechten met veel groenten, magere eiwitten en volle granen. Maar het belangrijkste is dat je oprecht geniet van het restaurantbezoek zonder je druk te maken over je gewicht. Het mag ook leuk zijn.
  • Let op portiegroottes: Restaurants serveren vaak grote porties. Probeer je porties onder controle te houden door te vragen om een halve portie, een voorgerecht als hoofdgerecht te bestellen, of deel je maaltijd met een vriend.
  • Maak aanpassingen: Vraag de ober om kleine aanpassingen aan je gerecht, zoals het serveren van de saus apart, het vervangen van frietjes door een salade of het vragen om dressing aan de kant. Op deze manier heb je meer controle over wat en hoeveel je eet.
  • Geniet bewust: Neem de tijd om te genieten van elke hap. Kauw langzaam en concentreer je op de smaken en texturen van het eten. Hierdoor zul je meer voldoening halen uit je maaltijd en je bewust worden van je verzadigingsgevoel.
  • Houd rekening met de rest van je dag: Als je weet dat je uit eten gaat, kun je de rest van de dag wat lichter eten om ruimte te maken voor de maaltijd. Kies voor magere eiwitten, groenten en vezelrijke voedingsmiddelen om je verzadigd te houden zonder te veel calorieën binnen te krijgen. Maar zorg er wel voor dat je niet uitgehongerd aan tafel schuift in het restaurant. Laat bijvoorbeeld dat ene tussendoortje of koekje staan omdat je weet dat je nog lekker uit eten gaat.  

 

Onthoud dat het gaat om het vinden van een balans en dat het niet nodig is om jezelf volledig te ontzeggen. Geniet van het eten en wees lief voor jezelf. Het behalen van je gewicht doelen is een proces en een enkele maaltijd zal niet het verschil maken. Het gaat erom dat je consistent voedzame keuzes maakt in algehele voedingspatroon.