Voedingsdagboek loslaten (Fase 3 +4)

Het is geweldig om te horen dat je al minimaal 4 weken de Mind ur Body richtlijnen hebt gevolgd en volgens jouw wekelijkse voedingsdagboek eveluatie in fase 3 of 4 bent beland!

Het is essentieel om te benadrukken dat het loslaten van een voedingsdagboek een proces is dat stapsgewijs moet gebeuren en niet abrupt. Een effectieve manier om dit te doen is door geleidelijk te werken aan meer zelfvertrouwen in je eetgewoonten. Een strategie kan zijn om wekelijks één hoofdmaaltijd niet meer in te vullen in je dagboek, terwijl je nog steeds de tussendoortjes en andere maaltijden registreert. Op deze manier kun je langzaam wennen aan het nemen van autonome beslissingen over wat je eet, terwijl je tegelijkertijd de discipline behoudt die je hebt opgebouwd door het dagboek bij te houden. Het doel is om uiteindelijk volledig te vertrouwen op je eigen intuïtieve eetvaardigheden, maar dit kan tijd vergen en een stapsgewijze benadering kan je helpen dit proces te vergemakkelijken.

Als je nu wilt beginnen met het langzaam loslaten van je voedingsdagboek terwijl je toch grip wilt houden op je calorie-inname én gewicht, zijn hier enkele stappen en tips:

  1. Bewust eten: Blijf bewust eten. Dit betekent dat je aandacht besteedt aan wat je eet, hoeveel je eet en hoe het je lichaam beïnvloedt. Luister naar je honger- en verzadigingssignalen. Eet alleen als je honger hebt en stop wanneer je tevreden bent.
  2. Portiebeheersing: Let op de portiegroottes. Je hoeft niet per se elk detail in een dagboek bij te houden, maar probeer bewust te zijn van de juiste portiegroottes voor verschillende voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld, een portie vlees is ongeveer zo groot als een stuk speelkaart. Bij twijfel mag je altijd het voedingsdagboek er weer even bij pakken.
  3. Gezonde keuzes: Blijf gezonde voedingskeuzes maken. Rijk je maaltijden en snacks aan met veel groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke dranken.
  4. Eet langzaam: Neem de tijd om van je maaltijden te genieten en eet langzaam. Dit kan helpen om je verzadiging beter waar te nemen en overeten te voorkomen.
  5. Plan vooruit: Bereid maaltijden voor en plan je eetmomenten. Als je van tevoren weet wat je gaat eten, kun je beter controle houden over je calorie-inname en voorkom je impulsief eten.
  6. Evalueer regelmatig: Hoewel je het voedingsdagboek loslaat, is het nog steeds nuttig om regelmatig je eetgewoonten te evalueren. Kijk terug op je voortgang en pas indien nodig aan. Houd bijvoorbeeld wekelijkse of maandelijkse controles om ervoor te zorgen dat je op de goede weg blijft.
  7. Zorg voor balans: Onthoud dat het OK is om af en toe te genieten van traktaties of speciale maaltijden. Het draait allemaal om balans. Je kunt nog steeds genieten van lekker eten zonder je voedingsdoelen uit het oog te verliezen.
  8. Wees geduldig: Het kan even duren om volledig vertrouwen te krijgen in je eetgewoonten zonder dagboek. Wees geduldig met jezelf en onthoud dat het een leerproces is.
  9. Luister naar je lichaam: Het belangrijkste is om te leren luisteren naar je lichaam en intuïtief te eten. Vertrouw erop dat je de vaardigheden hebt ontwikkeld om gezonde keuzes te maken.
  10. Periodieke controle: Overweeg om eens in de 3 tot 4 weken gedurende een week opnieuw een voedingsdagboek bij te houden. Dit kan dienen als een controlemechanisme om ervoor te zorgen dat je portiecontrole en bewuste eetkeuzes op koers blijven. Het geeft je ook de mogelijkheid om eventuele veranderingen in je eetpatroon op te merken en indien nodig aanpassingen te maken. Dit kan helpen om je gewichtsbeheersing en algemene gezondheidsdoelen te ondersteunen.

Het loslaten van een voedingsdagboek kan een bevrijdende stap zijn, maar het kan ook enige aanpassing vergen. Blijf jezelf ondersteunen en wees trots op de vooruitgang die je hebt geboekt.