FAQ – voedingsdagboek bijhouden

FAQ – Voedingsdagboek bijhouden

In onderstaande tabel vind je de meest voorkomende vragen met betrekking tot het bijhouden van het voedingsdagboek.

Staat je vraag er niet tussen? Stel deze dan in de besloten community.

Ik begrijp volledig dat je zo denkt. Dit komt voort uit de vele diëten die je in het verleden hebt gevolgd. Dit is een volledige schaarste gedachten. 

We gaan niet op dieet, we blijven dicht bij jouw huidige eetpatroon en gaan vanuit daar langzaam optimaliseren. 

Ik zal dan ook niet je chocolade afpakken want daar zou ik zelf ook geen gelukkiger mens van worden. 😉

Wat je als richtlijn mag aanhouden is dat je ongeveer 200 a 300 kcal onder je kcal richtlijn mag zitten om te ‘sparen’. Het is belangrijk dat je minimaal je basaal metabolisme aanhoudt. Deze heb je berekend in de les ‘kcal berekenen’.

Belangrijk is dat je jezelf niet gaat volproppen om maar aan je richtlijn te komen.

Mocht het een dagje niet lukken is dat niet erg, maar het is wel belangrijk om structureel voldoende te eten.

We zijn niet op dieet. Wat belangrijk is als je merkt dat je structureel over je kcal richtlijn heen gaat om bij jezelf te blijven inchecken met betrekking tot je eetkeuzes. Gebruik hiervoor de bonus module verleidingen weerstaan.

Geef je lichaam de tijd om aan jouw nieuwe kcal richtlijn te wennen

Wordt niet te streng voor jezelf maar blijf denken in overvloed.

Je mag oké leren zijn over je richtlijn te gaan. Geef jezelf toestemming dat het een richtlijn is en geen keiharde deadline. Bekijk het vanuit het groter geheel door even je weekgemiddelde op te zoeken.

Blijf de zin in je gedachten herhalen ‘Ik geef mezelf toestemming om te genieten van eten maar waar heb ik dan oprecht zin in? Wat is mijn 8+ waard?’

Je mag voor jezelf aanvoelen en besluiten of het een meerwaarde is om het voedingsdagboek bij te houden. Mocht je besluiten het (tijdelijk) los te laten dan adviseer ik je om de bonus module verleidingen weerstaan goed te bekijken en toe te passen gedurende de situatie.

Ah wat vervelend voor je, ik hoop dat je snel opknapt.

Mocht je doordat je je niet lekker voelt minder trek hebben mag je het dagboek tijdelijk loslaten totdat je weer hersteld bent.

Het kan zijn dat nadat je bent opgeknapt meer behoefte hebt aan eten dan regulier. Je lichaam is aan het herstellen en probeert de schade een beetje in te halen. Wat ik dan vaak zie gebeuren is dat er meer behoefte ontstaat naar suikers, dit zijn namelijk snelle energie bronnen.

Blijf ook dan goed voor jezelf zorgen; wat zou liefdevol voor je lichaam zijn om te eten? Pak de focus terug op de Daily Essentials om je lichaam te voeden op de juiste manier.

Geniet vooral van de lekkere maaltijd. Je kan in de app gemakkelijk zoeken op een gelijkwaardige maaltijd als dat je in het restaurant hebt gegeten. Maak de portie dan iets groter die je invoert als je buiten de deur hebt gegeten.  Zo heb je extra speling qua kcal en zit je vrijwel altijd goed. Uiteindelijk gaat het om het groter geheel.

Ik wil je vragen om je Active watch (Fitbit, Garmin, Stappenteller) los te koppelen van de app. De FOOD app kiest er namelijk voor om jouw beweging bij jouw dagelijkse kcal op te tellen. Dit kan triggeren tot een dieet-gedachten ‘als ik meer beweeg kan ik meer eten’. 

Mocht je super veel bewogen hebben op een dag (denk aan 20 km wandelen, 50 km fietsen etc.) dan blijft jouw hongergevoel altijd leidend.

Nee zeker niet, mijn intentie is om een ijzersterke basis neer te zetten op voedingsgebied. Zodra deze is gezet gaan we het voedingsdagboek langzaam los laten. Wanneer dit punt voor jou zal zijn bereikt, komen  we later in het programma op terug.

Deze les heb je afgerond als je…

  • pijltje
    Geen vragen meer hebt over het voedingsdagboek bijhouden

Check? Klik dan rechtsboven op ‘markeer als afgerond’ 

Je kan starten met de volgende les.