Les 1: afvallen is een groot spel

Inhoudsopgave

Balans

Afvallen draait om balans. Niet om hoe en wanneer jij mag snacken of dat jij ‘gezond’ genoeg eet.

Dat kun je goed vergelijken met een auto. Als je het die de hele week laat staan en er zaterdag half Nederland mee rondtoert, heb je alsnog veel kilometers.

Je kan door de week gezond eten en ‘healthy’ overnight oats maken als ontbijt – ook al vind je het smaken naar kots – en de hele dag leven op een speltcracker. Het heeft geen zin als je zaterdag ontbijt met cornflakes, luncht met 7 afbakbroodjes en ‘s avonds eet bij Snackbar het Hoekje en afsluit met dessert a la Croky zak paprika chips. Er is dan geen balans.

Hierdoor trigger je een ‘alles of niets’ patroon en dat is juist precies wat wij willen gaan doorbreken op een liefdevolle manier.

Om deze balans terug te vinden werk ik graag met een voedingsdagboek. Ik zie dit dan ook als een groot spel. Hierdoor zal het strijden voorbij zijn. Waarin je alles kan eten, maar wel in balans.

Het doel is niet om het gehele programma een voedingsdagboek bij te houden.  De intentie is om écht een sterke basis neer te zetten op het gebied van voeding & mindset. Zodra deze staat mag je het voedingsdagboek langzaam los laten. Wanneer dit moment voor jou is ontdek je verderop in deze les. 

Daarnaast ontdek je in deze les hoe je jezelf kan reflecteren na het invullen van het dagboek zodat jij nooit meer op een dieet hoeft. Ook vertellen oud-deelnemers graag hun ervaring met het voedingsdagboek en waardoor dat absoluut niet voelde als een dieet.

Waarom een voedingsdagboek?

In onderstaande video leg ik je uit waarom we een voedingsdagboek bijhouden en waarom dit zeker niet hoeft te voelen als een dieet of restrictie. 

5 fases van het voedingsdagboek

De intentie is niet om het gehele programma het voedingsdagboek bij te houden. Je zult merken dat je door 5 fases zult gaan tijdens het tracken. 

Welke fases dat zijn ontdek je in onderstaande video. 

  • pijltje
    Wil je meer informatie of inspiratie over bovenstaande onderwerp? beluister dan (optioneel) onderstaande podcastafleveringen, wanneer het jou uit komt.

>> Klik hier voor Podcast: Dit is waarom eetschema’s niet werken <<

>> Klik hier voor Podcast: Hoe je alles kan eten én kan afvallen <<

>> Klik hier voor Podcast: Zo maakt Iris (on)bewuste eetkeuzes <<

Ervaringen van de deelneemsters die jou voor zijn gegaan

Het spel dat afvallen heet

Wat is afvallen precies? In onderstaande video leg ik het je in Jip en Janneke taal uit. Stiekem komt daar meer bij kijken dan dat je misschien nu nog denkt.

Afvallen is één groot spel. Hoe je dat spel precies werkt ontdek je in onderstaande video.

Wil je meer informatie over voedingsetiketten aflezen, Daily essentials of meer uitleg over Kcal & Macro’s. Bekijk dan de kennisbibliotheek voeding bij de verdiepingsmodules >>klik hier!<<

Foodie feedback

Het is belangrijk om zelf wekelijks je voedingspatroon te evalueren zodat jij je eigen voortgang blijft inzien. Dit noem ik de Foodie Feedback. 

Het zorgt ervoor dat jij inzichten gaat halen uit het voedingsdagboek zodat het vóór je gaat werken. Door deze bewustwording en evaluatie hoef jij nooit meer op een dieet.

Hoe je dit precies aanpakt wordt uitgelegd in de les ‘Foodie feedback’. Deze vind je terug in de bibliotheek of klik hier.

 

Stok achter de deur

Het is gebleken dat het resultaat het beste is als je dit wekelijks oppakt en dat gun ik jou ook. Je ontvangt daarom elke vrijdag van mij een herinneringsmail over het Foodie Feedback moment.

Het is belangrijk wekelijks je voedingspatroon te evalueren zodat jij je eigen voortgang blijft inzien. Dit noem ik de Foodie Feedback. We zullen dit samen gaan doen. 

Foodie feedback moment zorgt ervoor dat jij inzichten gaat halen uit het voedingsdagboek zodat het vóór je gaat werken. Door deze bewustwording en evaluatie hoef jij nooit meer op een dieet.

Hoe je dit precies aanpakt wordt uitgelegd in de les ‘Foodie feedback’. Deze vind je terug in de bibliotheek of klik hier.

We gaan dit samen doen

Het is gebleken dat het resultaat het beste is als je dit wekelijks oppakt en dat gun ik jou ook. Elke vrijdag krijg je van mij een herinneringsmail over het Foodie Feedback moment. De Foodie Feedback is op een bepaalde werkwijze en dit zal uitgelegd worden in de Foodie Feedback mail die je op vrijdag ontvangt. Dus lees deze mail goed door. 

Deze les heb je afgerond als je…

  • pijltje
    Helder beeld hebt van het spel dat we gaan spelen met het voedingsdagboek

 

Check? Klik dan rechtsboven op ‘markeer als afgerond’ 

Je kan starten met de volgende les