Les 3: Affirmaties

Inhoudsopgave

Affirmaties

Je gedachten kun je zien als een plantje. Als jij het veel water geeft, dan groeit het. Óók als het iets is waar je minder trots op bent.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Voorbeeld: als jij de hele dag denkt dat iedereen die grote ketchup vlek in je broek ziet (die eigenlijk hartstikke meevalt), dan stress je  elke keer als iemand er naar kijkt.

Of beter gezegd: dénkt naar te kijken. Want eígenlijk deden ze dat niet.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Resultaat: jij wordt weer bevestigd in de gedachte dat iedereen die vlek ziet.

Dus wat doe je? Je gaat er naar leven. Je zegt tegen de kassière dat je liep te morsen en je houdt je handtas voor de vlek.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Vervolgens kom je thuis en je zegt tegen je partner dat je een dramatische dag hebt gehad, vanwege die rode vlek.

Íedereen keek naar je. Het was té gênant. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Weet je wat hij dan zegt?⠀⠀⠀⠀

‘Díe vlek?’, wijzend naar dat kleine puntje net boven je knie. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Moraal van het verhaal: je gaf dat plantje geen water, maar de Atlantische oceaan.

En er was niks aan de hand. Omdat je het probleem groter maakte, ging je ook bevestiging zoeken in die gedachten.

Ook dát maakte het probleem groter.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Dus als jij weer terugvalt in die negatieve gedachten, dan heb ik 1 simpele vraag voor je. Is die gedachte iets wat je wil laten groeien? Nee? 

In de vorige les zijn we aan de slag gegaan met afstand nemen van Silly maar en of de gedachten die jij hebt waar is. 

De kunst is nu om jouw plantjes uit te kiezen die je wil laten groeien. 

Kijk nog eens naar je werkboek van les 2. Op Bladzijde 7 Heb je een overzicht gemaakt van gedachten, of ze waar zijn en wat je nodig hebt om het te geloven? Aan de hand van de laatste tabel kun jij je persoonlijke affirmaties gaan toepassen. 

Wat affirmaties zijn ontdek je in onderstaande video.

https://www.youtube.com/watch?v=FVoZ2vlONeI

Jouw persoonlijke affirmaties

Heel erg leuk en aardig die affirmaties: maar hoe weet ik welke affirmaties voor mij gaan werken? Dat ontdek je in onderstaande video.

https://youtu.be/ryDB6cZgBfM

OPTIONEEL: Wil je meer weten over affirmaties? Beluister dan onderstaande podcast aflevering of sla hem op voor later!

Toepassen van affirmaties

Affirmaties zijn ontzettend krachtig maar dan moet je het wel op de juiste manier doen. 

Dit kan op verschillende laagdrempelige manieren toegepast worden in je dagelijkse leven. Onderstaand heb ik de mogelijkheden voor je uitgeschreven. Kies een methode dat het beste bij jou past.

 

Telefoon screensavers

Nederlanders zitten gemiddeld 34 dagen per jaar op hun telefoon, oftewel 2 uur en 15 minuten per dag. Hoe cool als je op je telefoon een aantal affirmaties verwerkt die je daardoor elke dag (on)bewust ziet! Onderstaand kan je een aantal screensavers downloaden. 

>> Klik hier voor telefoon screensavers<<

Audio bestand

Mijn persoonlijke favoriete manier om affirmaties toe te passen is met een audio bestand. Het is super effectief omdat het in je onderbewustzijn gaat spelen. Laura van De online yoga juf heeft speciaal voor jou een audio bestand ontwikkeld met affirmaties. Zie onderstaande video. 

Het krachtigste is als je deze 2x per dag  afspeelt voor minimaal 30 dagen. Op die manier maakt je brein nieuwe neurotische paden aan. Ja, dat is een commitment die je voor jezelf aan mag gaan, maar wel iets wat enorm gaat helpen.

Je kan ook jouw eigen audio bestand maken door bijvoorbeeld een spraakbericht op WhatsApp in te spreken en deze meerdere keren af te luisteren.

https://youtu.be/LcVcMpQtpr0

App op je telefoon

Er bestaan verschillende affirmaties applicaties voor je telefoon. Bijvoorbeeld I am. Of de app DailyAffirm  is een goede optie. Dit zijn apps waarin je zelf affirmaties kunt zetten waaraan je dagelijks door middel van push meldingen aan wordt herinnerd.

Schrijven 

Last but not least the old school way! Door elke dag jouw affirmaties op te schrijven en uit te spreken gaat het in je brein nestelen en gaat het plantje zijn 

…. Gedoe

Nu zie ik je denken: Pfft dat is veel gedoe zeg! Waar moet ik de tijd vandaan halen? Affirmaties zijn ontzettend krachtig. Jij kiest ervoor of je hiermee aan de slag gaat of niet; maar je mag het eerst gaan ervaren wat het voor je doet. Dit kan zo laagdrempelig mogelijk als je zelf wilt zoals op bovenstaande manieren. 

Voor jouw beeldvorming: Ik zelf heb een op-maat-gemaakte audio bestand van ruim 30 minuten dat ik 2x per dag afluister. Heb ik daar altijd zin in? Nee zeker niet 🙂 

Maar ik weet hoe krachtig affirmaties zijn, waardoor ik bewust kies om deze ‘pijn’ te dragen. Soms moet je door de weerstand heen (op een liefdevolle manier) voor verandering. Weet ook dat vooral jouw ‘Silly’ het vaak groter maakt dan het is, het ziet als gedoe. Want Silly wil helemaal niet dat jij je mind gaat veranderen. 

Als jij het verschil gaat merken door dagelijks even bezig te zijn met affirmaties, dan zie jij het niet meer als gedoe. Alleen dit heeft tijd nodig. Gun jezelf de tijd om dit experiment 30 dagen aan te gaan met jezelf.

Jij bepaald waarmee jij je gedachten voed. Doe het op een manier dat werkt voor jou.

Deze les heb je afgerond als je…

  • pijltje
    Een manier hebt uitgekozen om in jouw dagelijkse leven affirmaties toe te gaan passen.

 

Check? Klik dan rechtsboven op ‘markeer als afgerond’ 

Je kan starten met de volgende les