Je gaat niet dood van een chocoladereep. Of een toastje met brie. Dat het zo vreselijk is en het meteen naar je heupen springt, is iets wat we er allemaal zelf van hebben gemaakt.
Dat betekent niet dat je de hele dag chocoladerepen moet gaan eten en ook niet dat je de hele dag ‘gezonde’ dingen moet eten. De hele dag bananen eten bijvoorbeeld, is niet gezond.
Als je kijkt naar de ingrediënten van iets ‘ongezonds’, is het niet zo gek dat we het heerlijk vinden.
Duizenden jaren geleden moesten wij overleven in onzekerheid; als we reserves konden opbouwen, deden we dat maar al te graag.
Daarom zijn we massaal gek op suikers en vetten. Je bent echt niet de enige, het zit in onze natuur.
Nu vinden we al het eten wat ons hartje begeert gewoon in de Appie , maar die oerdrang is nooit weggegaan. Is dat erg? Absoluut niet!
Dus laten we er vooral lekker van genieten. Het is niet ongezond; het is gewoon de blije oermens. 🙂
Je voelt het misschien al aankomen: Ik wil aan je vragen om jouw lievelingssnack in huis te halen.
Zorg dat het in jouw voorraadkast ligt op een zichtbare plek.
Het is namelijk niet nodig om het weg te moffelen, het mag er zijn! Ook jij mag gewoon genieten van eten.
Maar voordat we dat gaan doen ben ik nog benieuwd welke onbewuste overtuigingen en oordelen jij nog hebt over jouw lievelingssnack.
Laten we het samen ontdekken in onderstaande video.
https://youtu.be/5Wniij537NU
Ik heb speciaal voor jou een stappenplan ontwikkeld hoe jij jouw lievelingssnack gewoon in huis kunt hebben, zonder een alles-of-niets patroon te doorbreken.
Ik wil je vragen om deze opdracht te zien als een experiment. Experimenten kunnen namelijk nooit falen! Er kunnen alleen maar mooie lessen uitgehaald worden. 🙂
Heb je je lievelingssnack in huis gehaald en op een zichtbare plek gelegd? Vergeet dan niet jouw stappenplan uit te printen via onderstaande printable. Leg jouw stappenplan op een zichtbare plek bij/op jouw lievelingssnack, op de koelkast of in de voorraadkast als een reminder om eerst de stappen door te lopen voordat je keuzes gaat maken. Op die manier wordt het automatische gedrag eerst onderbroken en heb je een ‘pauze’ voor jezelf ingelast om eerst goed bij jezelf in te checken.
>> Klik hier voor luisteren – denken – voelen spiekbriefje <<
>> Klik hier spriekbriefje 12 stappenplan (printable) <<
Ik heb voor je een werkboek ontwikkeld waarin je jezelf kunt reflecteren over deze situatie.
Tijdsindicatie: geef jezelf maximaal 20 minuten om deze opdracht
te volbrengen.
>> Klik hier voor het werkboek <<
Pro tip! Wil je meer achtergrond informatie? Check dan de bonus module: Emotie-eten als superkracht. Deze gaat dieper in op dit onderwerp en is mega interessant om te kijken, ook als je geen last hebt van eetbuien/snaaidrang. Want stiekem zijn we allemaal emotie-eters! 😉
Dit proces gaat om vallen en opstaan. Het kan zijn dat dit niet in één keer goed gaat. En weet je wat: dat is allemaal oké. Om je te helpen heb ik onderstaande video voor je opgenomen.
Loop je vast? App mij dan. Dan help ik je verder!
https://youtu.be/z7CDj7MaumU
Check? Klik dan rechtsboven op ‘markeer als afgerond’
Je kan starten met de volgende les